Posted on Thursday, September 13, 2007 2:55 AM
Een minister die de bijbel van het kwaad van de index wil halen om te voorkomen dat een andere bijbel erop wordt gezet: dat moet wel een man van de verlichting zijn. Ik denk dat hij het liefst die hele index zou afschaffen; niets mag uiteraard de uitstorting van de geest - de verlichting is een soort pinksterfeest - in de weg staan. Maar niet alleen in de politiek, ook op het weblog van de Contrabas is men het er over eens dat indexen uit de tijd zijn en dat geen enkel boek verboden zou moeten worden. Toch zou ik graag eens een doorslaggevend argument voor die stelling horen. Waaraan hebben boeken die schijn van heiligheid eigenlijk te danken? Me dunkt, aan de verlichting zelf - hoe slecht die met het heilige ook overweg kan. Men gaat er kennelijk van uit dat die verlichte stralenbundel wel door de smeerboel van de paranoïde wensfantasieën van het boek in kwestie - NB de agenda van een massaslachting - heen kan breken. Alsof de verlichting de uitvoering van die agenda tegen heeft kunnen houden.
Opnieuw mystificaties!
Een politicus die voorgeeft westerse waarden te verdedigen stelt voor de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting af te schaffen.
Een andere, verlichte politicus stelt voor het fascisme weer aan het woord te laten.
Dichters die een week geleden nog opriepen tot verbranding van het werk van een collega, staan plotseling pal voor de vrijheid van het woord.
De Koran, een heilig boek. Mein Kampf, het tegendeel daarvan - maar niet om de ideologie. Het verschil tussen beide boeken - en meteen het criterium voor de beoordeling van het werk van Pom Wolff - is de werkelijkheidswaarde ervan, de vraag of het geschiedenis produceert of geschiedenis is. Het is een onderscheid dat ik aan Mulisch te danken heb, in het bijzonder aan de 'Manifesten' uit Voer voor psychologen.
Mulisch onderscheidt literatuur van reportage. Bij de laatste wordt verslag gedaan van iets wat zich in de werkelijkheid heeft afgespeeld; het eerste is werkelijkheid op het moment dat het wordt neergeschreven. Nu kunnen religieuze, heilige teksten weliswaar niet uitsluitend als literatuur worden opgevat, want het gaat er niet alleen om of de lezer de teksten mooi enz. vindt, maar ook of hij ze aanvaardt en er zijn leven naar wil richten. Toch maakt dat laatste er, als ideologie, alleen de bovenbouw van uit, en die is, het woord zegt het al, niet wezenlijk. De vraag is in welke werkelijkheid het geschrevene functioneert. Als de Koran, de Bijbel en andere religieuze teksten werkelijk heilig willen zijn - dat wil zeggen: door God, bij wie het woord zijn oorsprong heeft (Joh 1:1) geïnspireerd - dan laat men hun inhoud het beste werkzaam zijn in het hart en in de geest - en niet daarbuiten. Om die reden alleen al is Mein Kampf geen heilig boek: het heeft de uitdrukkelijke bedoeling dat men er naar handelt, dat er geschiedenis mee wordt gemaakt, in plaats van dat het geschiedenis zou zijn:
Was Faschismus seinem Wesen nach ist,
erweist sich vollständig erst dann, wenn
er die Macht besitzt und Politik
gestalten kann, also auf der Stufe
des Herrschaftssystems. Auf der Stufe der
Ideologie und der Bewegung kann sein
Wesen nur zum Teil erschlossen werden,
weil hier demagogische Elemente den realen
Charakter partiel noch verbergen.
Dit is niet uit Mein Kampf, maar het eerste van een reeks fascistische citaten uit de - toevallig vandaag voor de Jan Campertprijs (!) aangewezen - bundel 'De voorbode van iets groots' van Dirk van Bastelaere.
Ik heb nooit goed begrepen waarom Van Bastelaere het fascisme zo uitgebreid aan het woord laat, en eigenlijk interesseert het me niet of hij dat doet vanuit een verlichtingsideaal, een anything goes, of om de gelijkwaardigheid van teksten dan wel het verschil tussen het grootse en het groteske te demonstreren. Uiteindelijk, stel ik me voor, zal het hem erom gaan poëzie op het uiterste te schrijven. Maar hoe gevaarlijk mag het precies zijn? Wat, wanneer Van Bastelaere dat citaat niet geversificeerd zou hebben, en het zich uit zichzelf kon verwekken? 'Misschien/ kom ik morgen/ bij u/ met een bijl.// Maar/ schrikt u niet/ want ik/ ben god', zegt Jan Arends - is die tekst te lezen zonder de schuine strepen?
In De zaak 40/61, zijn boek over het Eichmann-proces, schrijft Mulisch in een passage over de voorbereiding van het fascisme in de kunst:
'Eer ik nu verder ga, wil ik mij uitdrukkelijk solidair verklaren met al deze auteurs: van Sade tot Nietzsche en van Hoffmann tot Breton, en met de talloze romantici, expressionisten, dadaïsten, surrealisten en futuristen, die ik verder nog had kunnen noemen. Ik ben hun kollega. Iets schrijven en iets doen maakt nu juist alle verschil van de wereld uit.' En wanneer hij vervolgens nagaat hoe een aantal van deze kunstenaars zich onder Hitler zouden hebben gedragen, zegt hij over de dadaïsten en surrealisten: 'dat [zij] integraal door Hitler als ontaard verketterd werden, is al veelzeggend genoeg: hij, die met de werkelijkheid deed wat zij met vormen deden, herkende hen als zijn aartsvijanden' (p. 103/4; cursiveringen van mij).
Raoul Hausmann - Dada siegt (1920).
Als Adorno dit verschil tussen werkelijkheid en kunst goed voor ogen had gehad, was hij nooit met zijn uitspraak over poëzie na Auschwitz aangekomen. Lucebert liet zich er in elk geval niet door weerhouden. Het was na zijn sonnet hooguit een tijdje wat moeilijker om met een sonnet voor de dag te komen - dat is het verschil. 'Gevaarlijke poëzie', waar in kritieken gedurig om wordt gevraagd, is poëzie die afziet van zijn schuine strepen en de daad bij het woord voegt. De tekst die dan ontstaat kan niet buiten de werkelijkheid, en wie hem schrijft pleegt geen geschiedenis, maar verricht anti-daden, gericht tegen de geschiedenis: tegengeschiedenis.
'Hoe een verhaal maandenlang stokte,' schrijft Mulisch, 'omdat ik iemand een kamer niet kon binnenkrijgen. Wat lijkt eenvoudiger dan te schrijven: - Hij kwam binnen en ging in de lila stoel zitten - ? Maar daarmee gebeurt het niet, daarmee is alleen beweerd, dat het gebeurt. Men kan zo veel beweren. Op een dag ging hij naar binnen.'
Het woord, wanneer het geen reportage is, is zelf geschiedenis. Het heeft geen werkelijkheid nodig, want het is zelf werkelijkheid, 'heilige optekening', waarin met elke letter waarheid wordt geproduceerd, die door geen andere werkelijkheid hoeft te worden geverifieerd dan zichzelf. De werkelijkheid van Mein Kampf hangt in de witte nevel van Birkenau. Fascisme en het woord verdragen elkaar niet, en daarom hoort dat boek tot in de eeuwigheid op de index thuis.
Tegen de verlichtingsadepten zou ik willen zeggen: wie de index afschaft, gaat er van uit dat het kwaad is afgeschaft. Zorg ervoor dat uw rationalisme niet in idealisme komt te verkeren.
Tegen de postmodernen: het fascisme is niet Levinas' Ander (godbewaarme), en de rechtvaardigheid vordert niet dat men zich laat infecteren wanneer men zelf infecteert. Het is fatsoenlijk om fascisten niet aan het woord te laten.
Feedback
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/17/2007 12:03 AM by
> Mulisch onderscheidt literatuur van reportage. Bij de laatste wordt verslag gedaan van iets wat zich in de werkelijkheid heeft afgespeeld; het eerste is werkelijkheid op het moment dat het wordt neergeschreven.
ja cornets, met alle respect hoor, maar dit is een uitermate gedateerd standpunt
er is niet iets dat zich in de werkelijkheid heeft afgespeeld waarvan een reportage verslag aflegt in de zin dat een goeie reportage als het ware spiegelt wat zich werkelijk heeft voorgedaan
dat is naief realisme
het denken daarover is inmiddels toch wel echt verder
je kunt het wel als handzame waarheid in de wandelgangen hanteren, maar als onderdeel van een betoog wijst dat weer op de achterstand op internet waar ik je eerder, onder je vorige prikker, op wees
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/17/2007 1:28 AM by
De kwestie is er niet een van realisme, maar van representatie. Een reportage representeert een werkelijkheid buiten het geschrevene en kan daar aan worden geverifieerd; literatuur representeert niets dan zichzelf en onttrekt zich als zodanig aan verificatie door een andere werkelijkheid.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/17/2007 1:05 PM by
Hoi Rutger,
Mooi stuk. Toch ben ik het oneens met je conclusie. In jouw redenatie zou het, als ik het goed begrijp, een nog betere optie zijn alle exemplaren van Mein Kampf te vernietigen - alsof het nooit geschreven zou zijn. Dat is natuurlijk praktisch nooit goed mogelijk, maar volgens mij ook niet wenselijk: een ander zou waarschijnlijk een dergelijk boek gewoon opnieuw schrijven.
We zitten dus met de situatie dat het boek bestaat, en blijft bestaan. Zou dan de 'werkelijkheid' die dat boek representeert niet beter bedwongen kunnen worden indien er kennis van genomen kan worden, en we inzicht krijgen in de manier van denken, het mechanisme dat eraan ten grondslag ligt? Dat is precies waarom volgens mij Mulisch probeerde Eichmann te doorgronden.
Nu is het een welhaast mythisch boek, en iedereen die erin geïnteresseerd is kan er toch al aan komen - bovendien, volgens mij is het al zo gedateerd dat het niet zo snel een rol van betekenis zal hebben in de huidige maatschappij. Een goed geannoteerde uitgave maakt de werkelijkheid van Hitler breder toegankelijk, ja, en wie er verkeerd mee wil zal dat ook doen (vgl. de heilige boeken) - maar ik denk dat we die wereld beter maar kunnen leren kennen - zodat we beter zien dat Hitler een mens was, een product van zijn tijd, en, belangrijker misschien: een zeer beperkt denker.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/17/2007 1:58 PM by
dat is dus maar de vraag of er iets buiten de tekst bestaat
zo'n reportage verwijst, net als literatuur trouwens, in wezen naar andere teksten - die op hun beurt weer naar andere teksten verwijzen, enzovoorts
dat is het befaamde postmoderne inzicht
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/19/2007 9:25 PM by
Hoi Edwin,
Ik moet vaker mijn eigen blog controleren; had niet in de gaten dat er commentaar aan was toegevoegd.
Ik ben en bedoel het allemaal een stuk minder praktisch dan wenselijk zou zijn vrees ik. Natuurlijk bestaat het boek, en natuurlijk is daar niets aan te doen. Ik heb het vooral als voorbeeld van wat je anti-literatuur zou kunnen noemen willen opvoeren: het hoort in de werkelijkheid thuis en heeft die werkelijkheid op gruwelijke manier misvormd. Van mij mag het beschikbaar blijven, geannoteerd of niet; juist het gebrek aan literaire cq mythische allure maakt het voor deze tijd inderdaad vrijwel onschadelijk. Maar voor inzicht in 'de manier van denken' van nazi's - dat wil dus zeggen inzicht in hun moordpartijen - kun je beter terecht bij andere werken: het Holocaustmuseum bijvoorbeeld, Primo Levi, Claude Lanzmann, en anderen. Het fascisme wordt nauwelijks gekenmerkt door denken, maar juist door daden - dat is waar ik in dit stuk op probeer te wijzen.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/19/2007 9:39 PM by
Zijlstra,
Jaja, il n’y a rien dehors la texte, wat denkt u nu eigenlijk? Maar daar gaat het niet om. Het gaat om een tegenstelling tussen de gewone en een hermetische werkelijkheid. En afgezien daarvan: Hitler wordt in Siegfried door Mulisch getypeerd als een zwart gat, dat alles en iedereen naar zich toe zuigt en tot niets reduceert, als de wiskundige nul: ieder getal dat er mee wordt vermenigvuldigd verandert zelf ook in niets. Dat is dus het volstrekte tegendeel van de eindeloze vermenigvuldiging van teksten in het uitdijend heelal van uw postmodernisme.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 12:21 AM by
het gaat helemaal niet over 'mijn postmodernisme'
om een aantal dingen kun je gewoon niet heen
er gaat een eigenwettelijkheid uit van een tekst, van een verhaal, van een reportage
er is een begin, een midden, een eind
er is een voor en een achtergrond
er is een plot
dat zijn allemaal dingen die de structuur van het verhaal inhereren
maar de werkelijkheid waar het naar verwijst heeft geen narratieve structuur
daarom noem ik het naief realisme
en verder kun je helemaal niet de waarheid of dat wat een reportage representeert verifieren door ergens een raam open te schuiven en je reportage met 'de werkelijkheid' te vergelijken
het enige wat je kunt doen is die reportage vergelijken met andere 'teksten'
en bestaat de waarheid van die reportage slechts door de overeenstemming met die teksten
maar teksten blijven het
als jij ergens een gepriviligeerde kijk op de 'gewone' werkelijkheid hebt - nou wijd mij dan ook even in, want ik heb die niet
so, teach me
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 12:47 AM by
Ik heb het al gezegd: ik baseer me op Mulisch, 'Manifesten', in: Voer voor psychologen, A'dam 1961, p. 73-87.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 12:48 PM by
waarom zou je je baseren op een oud geschrift van een toen 34-jarige mulisch, die 20 jaar later massaal werd uitgelachen toen zijn 'filosofische' werk', de compositie van de wereld verscheen ?
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 1:19 PM by
Ach meneer Zijlstra,
Ik reageer toch ook op u, terwijl u me alleen een veelvoorkomende achternaam als houvast biedt? Bovendien is het volkomen onwaar dat Mulisch massaal werd uitgelachen destijds: leest u de door Piet Meeuse samengestelde bundel besprekingen 'Harmonie als tegenspraak' er maar op na. Stap eens van uw vooroordelen, u door anderen aan de hand gedaan, af, en bepaalt u zich tot de zaak waar het hier om gaat. U bent vanaf het begin bezig geweest hier om uzelf te diskwalificeren.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 1:43 PM by
de houvast moet je zoeken in mijn argumenten
dat doe ik ook in de jouwe
ik heb die bundel besprekingen niet gelezen, wel verspreide recensies die er toch niet om logen
op de faculteit der wijsbegeerte werd indertijd moeite gedaan om er nog iets in te zien - vergeefs
best mogelijk dat er ook andersoortige recensies waren
maar het is een boek zonder enige invloed geworden, hoewel het zijn 'filosofisch levenswerk' was
goed, dan ben jij een mulischfan
dat kan natuurlijk
en als jij vindt dat ik me hier vanaf het begin 'diskwalificeer' dan zal ik je site verder niet ontsieren
ik wens je er verder veel suces mee en dat meen ik oprecht
je hebt toch de betere site
en ik kom waarschijnlijk nog wel eens langs
maar ik beloof je: louter om te lezen
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 2:16 PM by
Je kunt het ook omdraaien en zeggen dat de faculteit wijsbegeerte massaal werd uitgelachen door Mulisch. Bedankt verder voor de vriendelijke woorden ter afsluiting, en graag tot een volgende keer.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 2:22 PM by
Om terug te keren tot het onderwerp, en deels misschien een antwoord te geven op de vraag van dhr. Zijlstra: wat Mulisch in 'De zaak 40/61' m.i. heel indrukwekkend duidelijk maakt, en waar hij later in 'Siegfried', ook weer naar mijn mening, de mist mee ingaat, is dat het fascisme niet op zichzelf staat- maar integendeel een al te menselijk gegeven die in een fatale combinatie van omstandigheden tot volle uiting kon komen (in Siegfried wordt Hitler toch weer een buitenmenselijk fenomeen). Ik ben het met je eens wanneer je zegt dat het woord zelf werkelijkheid is. Wat me in de PW-discussie, waar je stuk duidelijk uit voortkomt, fascineert, is dat de grenzen daarvan worden onderzocht (wat me in diezelfde discussie walging inboezemt is de totale ontkenning van wat poëzie ís). In die zin kan ik je onderscheid tussen denken en daden niet goed plaatsen. De fascisten baseerden zich, zoals je ongetwijfeld weet, wel degelijk op filosofen (hoewel ze daar dus alleen van gebruikten wat ze van pas kwam, dat is het perverse), op woorden dus, die de motivatie voor hun daden vormde. Daarom, lijkt me, pleit je ervoor verspreiding van Mein Kampf verboden te houden. Ik pleit ervoor, aan de hand van dezelfde redenatie, het boek te verspreiden. (Met literatuur heeft dit overigens inderdaad niets te maken, ik zou dat boek althans geen literatuur willen noemen).
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/20/2007 3:26 PM by
Edwin,
Ik vind De zaak 40/61 ook indrukwekkender dan Siegfried, maar dat heeft (behave met het verschil in vorm tussen beide boeken) ook met het verschil tussen Hitler en Eichmann te maken. Dat is er (al vermoed ik dat er mensen zijn die moreel bezwaar zullen maken tegen zo'n onderscheid, alsof het er iets toe doet door welke ploert je de gaskamer in wordt gestuurd). Eichmann als de machinemens, voor altijd gehouden aan zijn eed van gehoorzaamheid, tegenover Hitler de... ja, de wat? De figuur die uit Der Untergang tot ons komt? Ik ben er niet voor het menselijke in Hitler te benadrukken - ik ben er wél voor het menselijke van Jezus te benadrukken (zoals in Scorsese's Last Temptation of Christ), en de dubbele afkomst van Lucebert (een uit de hemel neergedaalde engel). Maar Hitler wás onmenselijk, de 'Geist der stets verneint'. Daarom staat hij buiten de orde.
Ik geloof dat het een vergissing is te zeggen dat het fascisme zich op filosofen baseerde. Ze zochten voorbeelden, tot in de Germaanse mythologie aan toe, om een schijn van legitimiteit aan hun daden te verlenen. Maar dat is propaganda.
# re: Mystificaties II: geschiedenis en antigeschiedenis
9/21/2007 12:56 PM by
Ha Rutger,
Afrondende opmerking, voor ik mezelf ga herhalen. Het fascisme van de jaren '30 lijkt me de rechtse tegenhanger van het communisme van Stalin, d.w.z., een zeer eenzijdige en perverse versie van wat o.a. Marx (in Stalins communisme) en Nietzsche (in Hitlers fascisme) hadden gepubliceerd. Dat is méér dan propaganda, dat is, hoe beperkt ook, een gedachtegang. Als je die ontkent, van het fascisme alleen een duivelse kracht maakt en van Hitler een buitenmenselijk fenomeen, herken je het niet wanneer er vandaag een gevaarlijke gek opstaat. Het is volgens mij belangrijk je te realiseren dat Hitler een mens was; een gestoord mens, jazeker, maar niettemin - en dat de mens tot dit soort gruwelen in staat is. Dat zien we nog elke dag. Mulisch stelt dat ook de hedendaagse wereld vol Eichmanns zit, dat is m.i. een waardevolle observatie.
Hartelijk
Edwin