Wie?

Posted on Monday, December 24, 2007 2:53 AM
Rembrandt - Jonge vrouw badend in een beek
Rembrandt, Jonge vrouw badend in een beek, 1654, National Gallery, Londen.
Deleuze zegt dat je niet moet vragen naar het 'wat' maar altijd naar het 'hoe'.

Problemen beschouwen als een detective, geen opstellen schrijven, maar 'krimi-essays': dat doet mij natuurlijk denken aan Met de gnostische lamp, en dus doet me dat plezier - maar juist in die whodunit-sfeer moet de vraag naar het 'wie' van minstens zo groot belang zijn. Begint niet Luceberts introductie voor een groot publiek (in Atonaal) met de korte biografische notitie 'Signalement onbekend'?

Of als ik nog een keer mag terugkomen op mijn eigen stuk over het gedicht Herakleitos' slavin van Hans Kloos: in dat gedicht staat een vrouw aan de oever van een rivier, tilt de zoom van haar rok op en begint de rivier te doorwaden. Hoewel het uit het gedicht niet duidelijk wordt of ze de overkant bereikt - persoonlijk denk ik van niet, omdat zij als idee samenvalt met de personificatie van die idee, en dus zichzelf niet kan behouden - is het duidelijk dat die rivier Styx-achtige eigenschappen heeft, al was het maar omdat we met zijn allen niet achterlijk zijn.

Aan het eind van het stuk citeer ik de regels:

onder haar voeten voelt ze nu
weer de oude grijsgroene modder...

en zeg ik dat het kernwoord van die regels, en van het hele gedicht, het woord weer is: ze voelt weer de oude grijsgroene modder. Kennelijk stond ze daar niet voor het eerst aan de oever van die rivier - 'en wie,' vraag ik in het stuk, 'zal ons zeggen of het niet de tweede, maar de tiende, honderdste, miljoenste keer is?'

Inderdaad: wie?
Volgens Nietzsche's theorie van de eeuwige wederkeer moet alles zich tot in de eeuwigheid herhalen, aangezien er volgens die theorie geen eind aan de tijd is, maar wel aan materie. Alleen voltrekt die herhaling zich niet op exact dezelfde manier. Niets gebeurt altijd hetzelfde; de herhaling zelf schept het verschil, aangezien iets nooit met zichzelf, maar alleen met iets anders vergeleken kan worden.

Maar dan is het de vraag: wie telt er? Wie houdt de stand bij? Staat die meid daar inderdaad voor de tweede, tiende, honderdste, miljoenste keer, of ergens daartussen in of daaraan voorbij? En als er iemand ergens achter een telraam zit om dit bij te houden, welk duizelingwekkend Droste-effect levert dat dan op?
Het antwoord: geen enkel - zolang we maar overeenkomen dat er helemaal niet wordt geteld, en dat miljoen gelijk staat aan 3 en aan 95247 en aan alles ertussen in en erbuiten. De teller, de archivarus - tevens schepper van een geschiedkundig discours en van een geweten - ontpopt zich hier als belemmering voor een waarachtig postmodern perspectief, waarbij de kopie even goed is als het origineel, en het een niet zonder het andere gedacht kan worden.

Een vraag als 'Wie?' kan in sommige gevallen een welkome vluchtlijn, een “deterritorialisatie” betekenen - niet naar een ander gebied, maar naar iets dat in dezelfde ruimte kan worden geactiveerd. Zoals de gegevens van een gedicht, die het gedicht zelf helpen verklaren, hoe duister het ook mag zijn (ignotum per ignotius). Of zoals de aanwijzingen voor een misdaad - bijvoorbeeld deze van wie mijn heldin, Herakleitos' slavin, koste wat kost heelhuids naar de overkant willen vervoeren, om haar maar om zeep te kunnen brengen.

Feedback

# re: Wie?

12/30/2007 5:10 AM by zijlstra
laat ik nou - omdat ik even niks beters te doen heb - echt geprobeerd hebben je stuk te volgen
maar ik raak er totaal geen wijs uit

ja deleuze zegt dit en nietzsche dat
lekker belangrijk allemaal
maar de naam moet er status aan geven
als je nou had gezegd dat je oom zus en je tante zo had gezegd was dit meer in overeenstemming met het belang van het gezegde geweest

weet je cornet
je kan wel wat
meen ik echt
maar je kan ook vreselijk dom leuteren

mocht me hier een gouden gedachte ontgaan zijn dan is dit je kans om mij te diskwalificeren
wijs me er maar fijntjes op wat mij hier ontgaat
ik kan ook wel iets toegeven

vooralsnog hou ik het er op dat hier een pseudobelezenheid heeft geleid tot mistig gezwam

# re: Wie?

12/30/2007 5:18 AM by zijlstra
ps
de enige verwijzing in dit domme stuk dat goed is, is je verwijzing naar je eigen recensie van dat Herakleitos gedicht
daar zaten fragmenten in die ik begreep en goed vond

je ziet, ik probeer genuanceerd te blijven

# re: Wie?

12/30/2007 6:02 PM by RHCdG
Kun je nou niet, voordat je mij van pseudobelezenheid en mistig gezwam beticht, eerst eens bij jezelf te rade gaan en kijken of de oorzaak van je onbegrip niet bij jou ligt? Is het niet ook wat gemakkelijk om wel te zeggen dat ik onzin verkoop, maar niet om te zeggen wát je dan niet begrijpt? Zo lever je kritiek waartegen iemand zich onmogelijk kan verdedigen.

# re: Wie?

12/30/2007 10:02 PM by zijlstra
oh jawel cornet, dat kan ik wel en dat wil ik wel
ik had je al geschreven om je voor te stellen mijn reactie te verwijderen
maar als je er zo op reageert - en me dus niet als kwetsend ervaart - wil ik er zeker verder op ingaan

waarschijnlijk niet meer vandaag, dat lukt niet meer
maar wel dezer dagen

want ik heb er toch wel zeker iets over te zeggen

Post Comment

Title  
Name  
Url
Comment   

ATTENTION: the code you need to copy is CaSe SeNsItIvE and is required to prevent spam.
Enter the code you see: